Тесла финансови резултати Q3 2020 – разбивка

На 21 Октомври 2020 Тесла обяви своите финансови резултати за третото тримесечие на 2020 г.  Ще направим обобщение на най-важните моменти, както и ще разгледаме финансите с оглед на това какво означават за компанията в бъдеще. Първо ще обърнем внимание на продуктовото развитие на компанията през това тримесечие и накрая ще направим разбивка на финансовия отчет.

Акценти

 • Нови рекорди по продажби и производство – общо 139 593 електромобила S, X, 3 и Y продадени.
 • Увеличение на производствените мощности в заводите в Фримонт (САЩ) и в Шанхай (Китай) – текуща производствена мощност 840 хил. електромобила годишно.
 • Втора фаза на завода в Шанхай – производство на Модел Y.
 • Много добър прогрес на завода в Берлин – начало на производство през 2021 г.
 • Начало на строежа на завода в Тексас.
 • Пусната бета версия на Full Self Driving (FSD).
 • Развитие на батериите, което ще доведе по-голям пробег и по-ниска цена.
 • Постоянен растеж на Tesla Energy – стационарни батерии и соларни покриви.
 • Рекордни приходи от 8.7 млрд. долара и рекордна печалба от 300 млн. долара.

Продукти

Продажби и производство

За поредно тримесечие Тесла е с рекорди в производството и продажбите на електромобилите си. Произведени са 145 036 автомобила, като от тях 16 992 са Модел S и X, a 128 044 са Модел 3 и Y. Доставени до крайни клиенти са общо 139 593 автомобила, като от тях 15 275 са Модел S и X, a 124 318 са Модел 3 и Y. Продажбите са нараснали с 54% спрямо предишното тримесечие и с 44% спрямо третото тримесечие на 2019 г. Отчетливо от графиката се вижда възходящата тенденция през годините. Очаква се отново да има стъпково нарастване както след Q2 2018 при началото на производството в Берлин и Тексас.

Тесла продажби Q3 2020

Гига-Заводи

В момента Тесла имат два опериращи завода за производство на електромобили – Фримонт, Калифорния (САЩ) и Шанхай (Китай). Също така имат два новостроящи се в Берлин-Бранденбург (Германия) и Остин, Тексас (САЩ).

Фримонт е достигнал максималната си производствен мощност от 90 хил. Модел S и X, и 500 хил. Модел 3 и Y.

Шанхай е достигнал производствена мощност от 250 хил. Модел 3 и е в процес на строежа на втора фаза за производството на Модел Y.

Берлин е в процес на строеж на първа фаза на производство на Модел Y и се очаква да стартира през 2021. Втора фаза на завода предназначена за производството на Модел 3 ще започне след това.

Тексас все още е в съвсем начална фаза на изравняване на терена. В този завод се предвижда да се произвеждат Модел Y и Cybertruck.

Освен че ще е в САЩ, все още не е уточнение къде ще бъде производството на Tesla Semi и Roadster 2.

Тесла производствен план

 

Full Self Driving – автономия

През последните месеци софтуерният екип в Тесла отговарящ за Автопилота е работил усилено върху пренаписването на FSD, пакета за пълна автономност на автомобила. Резултът от техните усилия беше пуснат преди няколко дни, а именно FSD Beta.

Достъп да тестват подобрения софтуер засега имат само ограничена група от хора, включени като бета тестери. Вече имаме и първите им реакции, които говорят сами за себе си.

 

Батерии

На 22-ри Септември 2020 г. Тесла представиха своите иновации в производството на батерии. От компанията са решили да се фокусират върху 5 основни области от производството и интегрирането на батерии.

 • Дизайна на батерийната клетка – Въвеждат нов размер на батерията с височина 80 мм и диаметър 46 мм (4680). Проблемът на батерии с по-голям диаметър е загряването и последващото охлаждане. От Тесла са решили този проблем с така наречение tab-less дизайн. Вместо контактната повърхност на катода и анода да е допълнително добавена лентичка (tab), цялата дължина на рулото има контакт с положителния и отрицателния терминал на батерията.
 • Производствените машини – Въвеждане на нов метод на сухо полагане на електрода върху рулото. Избягват се огромни машини по сушене и извличане на токсичния разтворител, използван досега.
 • Материала на анода на батерията – Използване на силициев анод. Проблема с разширяването на силиция се решава чрез добавяне на еластичен полимер.
 • Материала на катода на батерията – Самостоятелно производство на катода и максимално използване на местни за заводите находища.
 • Интеграцията на батерията в автомобила – Батерийния пакет става част от структурната цялост на автомобила.

Чрез натрупването на тези иновации от компанията очакват да постигнат:

 • Увеличаване на пробега на електромобилите си с 54% за същия обем батерия.
 • Намаляване на производствената стойност на 1 кВтч батерии с 56%.
 • Намаляване на нужните инвестиции в производствени мощности за 1 ГВтч батерии с 69%.
Тесла подобрения батерии
Тесла подобрения батерии

Цялата презентация може да се види тук:

 

Tesla Energy

През третото тримесечие на 2020 г. Тесла са инсталирали 57 МВт соларни покриви и панели. Това е растеж от 111% спрямо предишното тримесечие и 33% повече от третото тримесечие на 2019 г. Този бизнес е доста сезонен и летните месеци винаги показват по-голям интерес от клиенти, както и значителното стесняване на разходите покрай епидемията обясняват растежа от 111%. Все пак се вижда трайната тенденция в нарастване на броя инсталации на соларни покриви. Основната цел в момента пред Тесла е намаляването на производствената цена на панелите и намаляване на времето за инсталация. Тези два фактора ще доведат до значително ниска цена за инсталирана соларна мощност и то там до повишено търсене.

От компанията дават пример, че в момента инсталирането на соларните керемиди на средностатистически покрив отнема под 2 дни.

 

Друго перо от енергийния бизнес на Тесла са стационарните батерии. През третото тримесечие от компанията са инсталирали 759 МВтч батерии при свои клиенти. Това е растеж от 81% спрямо предходното тримесечие и 59% увеличение спрямо третото тримесечие на 2019 г. Отново се вижда сериозното нарастване от година на година. И в този, както и във всеки един финансов отчет, от компанията добавят, че вярват, че енергийната част от бизнеса им ще достигне по размери автомобилната. С такива темпове на растеж не е трудно да се повярва.

Tesla Megapack at Moss Landing
Тесла Megapack стационарни батерии в Moss Landing. Общо 256 модула равняващи се на 730 МВтч.

Финанси

Приходи и печалба

През третото тримесечие на 2020 г. от Тесла постигнаха положителни финансови резултати за 5-ти пореден път. Печалбата от 331 млн по GAAP е най-високата до момента в историята на компанията. Приходите от 8,77 млрд. също са най-високите до момента. Тези постижения се дължат на рекордния брой продадени автомобили. Да не забравяме, че това са резултати постигнати по време на епидемия, момент, в който почти всички авто-производители отбелязват снижаване на продажбите.

Марж от 27.7% също е върхово постижение и е много рядко среща в автомобилната индустрия. Това от части се дължи на зaвишеното търсене на електромобилите на Тесла, но и софтуерната компонента в автомобилите допринася за това. Като например FSD софтуерния пакет е на цена 7500 евро, като маржа при него най-вероятно е над 60-80%.

Тесла приходи и марж
Тесла приходи и марж
Тесла печалба Q3 2020
Тесла печалба Q3 2020 – GAAP и non-GAAP

 

GAAP и non-GAAP

Важен факт е, че GAAP отчитането на финансовите резултати не дава пълна представа за финансовото състояние на компания като Тесла. В GAAP отчитането влизат и компенсирането на служителите с опции и акции на база на постигнати резултати или допълнително финансови придобивки. Тези акции реално не са кешов разход за компанията, но се отчитат като разход и намаляват печалбата. Печалбата по non-GAAP за това тримесечие е 874 млн. долара.

Тесла приходи GAAP vs non-GAAP
Тесла приходи GAAP vs non-GAAP

През това тримесечие има значителна разлика от 543 млн. долара заради компенсационния план на Илон Мъск. Той е базиран на постигане на определени финансови и оперативни цели. Близо 400 млн. долара от компенсацията в акции се дължи на постигнатите първи 3 транша в плана на Мъск. Бързото постигане на първите транша се дължи от части на вдигането на цената на акциите на компанията. В следващите тримесечия не се очаква толкова скоростно достигане на целите от плана на Мъск и съответно финансовите резултати по GAAP ще са по-близки до реалното състояние на компанията.

Компенсационен план на Илон Мъск
Компенсационен план на Илон Мъск

Паричен поток

Друг показател, на който можем да обърнем внимание, е положителния паричен поток и наличните свободни средства. Парите в банката на Тесла са нараснали до 14.5 млрд. долара. Увеличение спрямо предишното тримесечие с 69% или 5.9 млрд. долара. От тези 5.9 млрд. долара, 5 млрд. се дължат на Secondary Stock Offerring, който Тесла направи през Септември. Тесла се възползва от стремглавото покачване на цената на акциите си след направения 5 към 1 Stock Split и продаде близо 11 млн. нови акции на средна стойност от около 450 долара. Това доведе до увеличаването на общия брой акции в обръщение с 1.2%. Важен факт, който трябва да отчетем е, че въпреки скоростните строежи на два нови завода и разширяването на още един, от Тесла успяват да увеличават финансовите си запаси.

Тесла паричен поток Q3 2020
Тесла паричен поток Q3 2020

 

Заключение

В заключение можем да видим, че Тесла се позиционират като доминираща сила в пазара на електромобилите. Увеличават преимуществото си спрямо другите авто-производители все повече с нови технологични разработки и нововъведения. Наблягат сериозно върху вертикалната интеграция. Подобряват и увеличават производствените си мощности. Навлизат във все повече сфери на енерго-потреблението и енерго-генерирането. Финансовото състояние на компанията става все по-стабилно.

 

Източник: https://tesla-cdn.thron.com/static/4E7BR9_TSLA_Q3_2020_Update_P0Q85U.pdf