Тесла Модел S на 1 000 000 км

Първият Тесла електромобил, който измина 1 000 000 км, е притежание на германец. Името му е Хансйорг Геминген (Hansjörg Gemmingen) и е Forex трейдър. Рекордният автомобил е Модел S P85 и е на 6 години. Купен е втора ръка през 2014 г. когато е бил на 30 000 км, а е прозиведен 2013 г.

Тези километри неуморния шофьор е изминал за около 5 години. Това прави средно по 550 км на ден, всеки един ден от тези 5 години. Германецът споделя, че пътува средно по 8 часа на ден.

Батерията е сменена гаранционно веднъж на около 440 хил км. Някои от по-ранните модели на Тесла имаха проблеми с батериите и то главно с част от електрониката (контакторите). За улеснение и удобство за клиентите, от компанията сменяха батерията, вместо да сменят само частта. Смяна на батерията при Модел S отнема около 1 час. Старата батерия след това се ремонтира извън колата. Втората батерия е вече на 560 хил. км и все още няма проблеми. Самата втора батерия не е била нова, а е била рециклирана след смяна от друг автомобил. Не се знае засега каква е деградацията, но германецът споделя, че се грижи стриктно за доброто и състояние и държи почти винаги между  10% и 90%.

За тези 1 млн. км мотора на електромобила е сменен 4 пъти. Ранните мотори на Тесла имаха често срещания проблем с износването на лагерите заради утечки на ток. Отново Тесла предпочитаха да сменят целия мотор, вместо да сменят само лагерите. Цялата процедура отнема около 2-3 часа. Последните ревизии на мотора са значително подобрени и вече почти не се среща информация за смяна на моторите. Хансйорг споделя, че последният мотор в автомобила вече е навъртял 680 хил. км. Илон Мъск дори се хвали, че новите мотори, като тези в Модел 3, са проектирани за минимален живот от 1 млн. мили (1.6 млн. км).

Освен проблемите с батерията и моторите, Хансйорг споделя, че не е имал почти никакви други проблеми.

Интересен факт е, че германецът е стигал и до София в пътуванията си.

 

Tesla Roadster рекорд

Освен невероятният километраж, който е навъртял на своя Модел S, германецът има и друг Тесла електромобил, Tesla Roadster от 2010 г., на който е навъртял 633 хил. км. Впечатляващо за спортен автомобил, при това електрически, а дори не може да използва Supercharger мрежата. Този човек наистина не слиза от колите си.

В любителската класация създадена от Twitter потребителя @TeslaMiles, Хансйорг държи челното място със своя Модел S.

Tesla High Mileage Leaderboard

Второто място се държи от автомобил на компанията за таксиметрови превози на дълги разстояния Tesloop. Подробно за това постижение и състоянието на електромобилите на Tesloop може да прочетете в статията Tesla Model S след 640 000 км.

Тесла Модел 3 също си има класация и само 2 години след първите произведени, вече има някои изминали над 160 000 км.

Tesla Model 3 Leaderboard

 

Ето и видео с рекордьора по случая:

Източник: https://twitter.com/gem8mingen