Тесла показа футуристичен пикап

Днес на кратко представяне Илон Мъск представи нов електромобил в гамата на Тесла. Така нареченият Cyber Truck, е пикап с особено футуристичен външен вид и впечатляващи технически характеристики. Този път от компанията решават да разчупят стереотипа на типичния пикап и да предложат нещо провокативно и различно. Първите реакции за новия дизайн са противоречиви – и как иначе да бъде като виждаме автомобил, който сякаш идва от бъдещето.

Илон загатна още преди 7 години, че би искал да проектира пикап.

И ето след толкова години резултатът е налице. Вдъхновение за пикапа, Илон и дизайнера Франц фон Холцхаузен черпят от легендарният филм от 1982 г. – Blade Runner.

Характеристики

Моделът ще се предлага в 3 вариации – Single Motor RWD, Dual Motor AWD и Tri Motor AWD. Вариантите съответно са с 1, 2 и 3 мотора. Няма данни за мощността и въртящият момент, но с показатели които виждаме в таблицата, нямаме съмнения, че ще са на ново ниво за класа си.

Single Motor RWD Dual Motor AWD Tri Motor AWD
Начална цена* 50 000 ‎€ 62 000 ‎€ 87 000 ‎€
0-60 мили/ч < 6.5 сек. < 4.5 сек. < 2.9 сек.
Пробег** 400+ км 480+ км 800+ км
Теглене до 3400 кг до 4500 кг до 6400 кг

*Цената е приблизителна и е на база цената в САЩ

**Пробегът е базиран на EPA, конвертиран в км

Впечатляват и характеристиките на просвет от близо 41 см, ъгъла на заход от 35 градуса и ъгъл на отход от 28 градуса. Въздушното окачване ще се грижи за комфортната возия и нивелирането при натоварване. Дължина – 5.89 м, ширина – 2.03 м, височина – 1.90 м.

Шасито е монокок и външните панели са от изключително здрава стомана специално разработена за пикапа. Новата сплав ще се използва и при новата ракета на SpaceX. На сцената Франц показа здравината като размаха голям чук и направи сравнение със стандартна врата на автомобил. Учудващо след два сериозни удара, по вратата на CyberTruck нямаше нито драскотина нито вдлъбнатина. Илон вдигна летвата като показа (за радост само на клипче), че новата облицовка е дори непробиваема за куршуми (9 мм от 10 метра).

Лек провал  се получи при презентацията на новото бронирано стъкло с което ще е оборудван пикапа. При първите демонстрации на пускане на метална топка от 3-4 метра височина върху парче от новото Tesla Armor Glass, всичко беше наред и стъклото издържа. Когато обаче Франц реши да покаже здравината като замери със същата метална топка страничното стъкло на електромобила, то не издържа и се счупи. При повторен опит върху задното странично резултата беше същият. Леко сконфузен от неуспешната презентация Илон продължи с другите характеристики на пикапа.

Интериор

Интериорът е типичен за Тесла, изчистен, а таблото е само волан и екран.

Tesla Cybertruck

 

В края на презентацията, в стил Steve Jobs и неговото “One more thing”, на сцената се появи електрическо ATV, което се качи в пикапа. Илон обясни, че това е Tesla ATV, но не стана ясно дали наистина имат намерения да го произвеждат.

 

Производството и първите доставки на Тесла пикапа се очакват в края на 2021 г. Върховият модел с три мотора се очаква в края на 2022 г.

Видеото от презентацията беше свалено след прякото излъчване, но очакваме скоро да се върне. Следете страницата ни за ъпдейти.

Съкратена версия на презентацията може да се види тук (благодарение на DragTimes):

Ето междувременно няколко клипа на пикапа.

Източник: https://www.tesla.com/cybertruck