Тесла изненада анализаторите с печалба

Днес Тесла обяви финансовите резултати за 3-тото тримесечие на годината. Изненадата за почти всички беше, че компанията отново е на печалба. С приходи от над 6.3 млрд. долара и печалба от 143 млн. долара (GAAP), Тесла надхвърли очакванията на анализаторите. Очакванията бяха приходите да са в същите граници, но със загуби от порядъка на 100 млн. долара. От компанията обясняват печалбата с намалени разходи, поради повишаване на ефективността и увеличен марж при продажбите на електромобилите. Това е петото тримесечие с печалба в историята на Тесла.

 

Броят продадени автомобили също се е увеличил. Растежът е едва 3% спрямо третото тримесечие и се дължи главно на Модел 3, тъй като Модел S/X са спаднали с 1%. Елън Мъск обясни, че в момента се фокусират върху началото на производството на Тесла Модел Y и начало на производството на Тесла Модел 3 в новия завод в Шанхай, Китай. От компанията очакват продажбите на Модел Y да надхвърлят Модел 3, S и X взети заедно, тъй като сегмента на компактните SUV в момента е много популярен.

В писмото си до инвеститорите, Тесла, показаха плановете си за всички бъдещи производствени мощностти. Вижда се, че в Европа предвиждат да има производство на Модел 3 и Y. По време на конферентния разговор с анализаторите, Елън Мъск потвърди, че мястото на Гига-Завода в Европа ще бъде обявено до края на годината.

Tesla production capacity

Елън Мъск се похвали в Туитър, че двата им нови проекта Гига-Завода в Шанхай и производството на Модел Y във Freemont, California, върви предсрочно. Друга добра новина е, че продажбите на соларните панели и соларни керемиди са нараснали с 48%. В близките дни се очаква от компанията да обявят третата версия на соларните керемиди. Те ще са достатъчно качествени и готови за масово производство.

 

Източник: https://ir.tesla.com/