Tesla Model 3 получи поредна награда за сигурност IIHS

IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) удостои Tesla Model 3 с топ наградата си за безопасност на пътя. Агенцията тества електромобила в множество тестове и постави най-високи оценки във всички категории. Това вече е третата агенция, която тества Model 3 и дава максимален брой точки. Преди година NHTSA даде 5 звезди (Тесла Модел 3 с 5 звезди за безопасност) и преди 2 месеца европейската агенция EuroNCAP също награди с 5 звезди (Тесла Модел 3 с 5 звезди на краш тестове Euro NCAP).

От Тесла обясняват, че част от това, което прави Модел 3 толкова безопасен, е изцяло електрическото задвижване, което придава на автомобила нисък център на тежестта и намалява риска от преобръщане. Също така комбинацията от алуминий и стомана осигурява изключителна здравина  на купето за максимална защита на водача и пътниците. Освен това, липсата на ДВГ позволява голяма зона на смачкване в предницата, която поглъща енергията от удара по-ефективно. Тази зона в предницата допринася за най-висока оценка на Model 3 в тестовете за челен сблъсък.

Разултати

Резултатите на агенцията също демонстрират изключителната здравина на изцяло стъкления покрив на Model 3. Той е подкрепен от много здрава метална конструкция на каросерията и помага за защита на пътниците при катастрофи с преобръщане. По време на тестването покривът на автомобила успя да устои успешно над 10 тона сила. Това е повече, отколкото ако поставим пет Model 3 един върху друг. Покривът на Model 3 високо съотношение издръжливост/тегло спрямо всеки друг напълно електрически автомобил, който IIHS някога са тествали.

Интересното в тестовете на IIHS е, че се оценяват и фаровете на автомобила. Със своите LED фарове Tesla Model 3 получава максимална оценка G – Good, макар и да има лек недостатък при късите в ляв завой. Това е може би най-тежкият сценарий, защото се търси баланс между заслепяване на отсрещно движещите се и максимална дължина на осветеност. Бонус за фаровете си Model 3 получава заради автоматичната система за превключване на дълги и къси (Automatic High-beam Assist).

Tesla Model 3 IIHS Headlights test

Целия репорт може да се види тук IIHS.

 

Източник: https://www.tesla.com/en_EU/blog/model-3-earns-2019-iihs-top-safety-pick-award