На борда на Tesla Model S по време на рекордна обиколка

Тесла публикуваха видеоклип, показващ рекордната обиколка на Tesla Model S на пистата Laguna Seca. Електромобилът вече държи рекорда за най-бърз 4-врат седан. С времето си от 1:36.555 Model S бие предишното време с над секунда. Следващите най-бързи времена на 4-врат седан след Model S са:

  1. Cadillac CTS-V (Mk III) – 1:38.52
  2. Alfa Romeo Giulia QV – 1:39.68
  3. BMW M5 (F90) – 1:39.81

В общото класиране на всички автомобили Model S се нарежда на 49-то място в редиците на автомобили като Porsche 911 GT3 RS, Nissan GT-R и Audi R8 GT.

 

Интересното е, че в описанието на клипа се споменава, че рекордът е постигнат по време на тестване на нова прототипна система на задвижване и шаси (Model S Plaid powertrain and chassis prototype). Tова ще е задвижването на новия Tesla Roadster, който очакваме през 2020 или 2021 г, но ще бъде включено и в Performance вариантите на Model S и X.

Този рекорд не идва изненадващо, тъй като ден преди това Илън Мъск го обяви в Туитър.

Всички тези развития се случват, след като Porsche дебютираха Porsche Taycan.  В опит да покажат възможностите на новия електромобил, от компанията го поставиха на изпитания като: 0-145-0 км/ч на самолетоносач и състезателна обиколка на Nürburgring. Porsche Taycan постави рекорд за 4-врат електрически седан на историческата писа. Елън Мъск побърза да обяви, че Model S също отива да се пробва.

Съперничеството на Tesla и Porsche в медйиното пространство се разгорещява. Дори бившият световен шампион във Формула 1, Nico Rosberg, реши да се включи.

Източник: https://www.youtube.com