Hyundai и Kia инвестират в Rimac

Хюндай и Киа инвестират общо 80 млн. евро в хърватската компания Rimac. С това партньорство Hyundai Motor Group цели да ускори своите планове за преминаване към изцяло чиста мобилност. Компанията Rimac се е установила като един от лиадерите в областта на електрическите автомобили. С двойния си бизнес план на създаване на високотехнологични компоненти за електромобили и използването им в производството на свои хипер електромобили, от компанията търсят точно такива сътрудничества.
Като пример хипер електромобила на Пининфарина – Батиста, е силно базиран на компоненти от хърватската компания.

Наскоро и Порше инвестира в Rimac като закупи 10% дял в компанията.

В това сътрудничество Хюндай ще работят с хърватската компания, за да разработят електрическа версия на спортен автомобил в техния N brand сегмент.

“Rimac е иновативна компания с невероятни възможности при високо производителните електрически автомобили.” каза Euisun Chung, Изпълнителен вице-председател на борда на Хюндай Мотор Груп. “Техните стартъп корени и голям опит с колаборации с автопроизводители, заедно с тяхното технологично превъзходство, ги правят идеален партньор за нас. Очакваме с нетърпение общите ни разработки по пътя към чиста мобилност.”

Основател и главен изпълнителен директор на Rimac Automobili, Mate Rimac каза: “Много сме впечатлени от визията на Hyundai Motor Group и бързата и решителна инициатива. Ние вярваме, че това технологично партньорство ще създаде максимална стойност за нашите компании и техните клиенти. Rimac е все още млада и сравнително малка, но бързо развиваща се компания. Ние виждаме силен инвеститор и технологичен партньор в Hyundai Motor Group. Вярваме, че това сътрудничество ще определи позицията на компанията като доставчик на компоненти за електрификация в авто-индустрията.”

Източник: https://www.rimac-automobili.com/en/press/news/hyundai-motor-and-kia-motors-invest-80m-eur-in-rimac-and-establish-a-technology-partnership