Тесла със свое Робо-такси без шофьор – конкуренция на Uber

Вчера на презентация, предназначена за инвеститорите в Тесла, Елън Мъск представи прогреса на компанията в насока автономност. Едно от ключовите изявления беше това, че Тесла имат намерения да пуснат нова услуга на пазара – Робо-такси. То ще представлява приложение, чрез което потребителите ще могат да извикат такси, подобно на Убър. Различното тук ще е, че ще участват само Тесла електромобили и още по-важното, те ще са без шофьор.

Точно така, Тесла имат намеренията в следващите две години да развият автопилота си до такава степен, че няма да има нужда от шофьор. В така наречената Тесла Мрежа (Tesla Network) ще участват автомобили на собственици. Стига те да са решили, че могат да изкарат допълнителни приходи, като отдават под наем автомобила си във време, в което не им е нужен. В региони, в които няма достатъчно покритие на Тесла електромобили от собственици, от компанията ще добавят в мрежата техни. Елън Мъск добави, че в бъдеще има голяма вероятност да произвеждат автомобилите без волан и педали.

В презентацията си Елън Мъск и трима Тесла инженери от различни отдели представиха как точно ще постигнат пълната автономност на електромобилите си.

Хардуер

На първо място – хардуерът. Пийт Банън, директор на отдела по хардуера за автономност, показа новия чип, разработен специално за невронни мрежи. Презентацията беше на високо техническо ниво, а ето и най-важните факти за новия компютър:

  • Специално разработен за нуждите на Тесла.
  • Консумация под 100 вата.
  • Пълна дублицираност, дори един компонент да откаже, автомобилът ще може да продължи.
  • Чипът е 21 пъти по-мощен от текущия NVidia чип на Тесла.
  • Цената му е 20% по-ниска.
  • Чипът се произвежда от Самсунг в Остин, Тексас.

Всички електромобили на Тесла в момента в производство излизат с този нов компютър. Всички електромобили на Тесла, произведени след октомври 2016, могат да подменят старите компютри с новия. Ако е била закупена опцията за пълна автономност, подмяната ще е безплатна.

Софтуер

На второ място по пътя към пълната автономност стои софтуерът. Андрей Карпати, директор на отдела за софтуера за автономност, показа какво е нужно, за да се обучи една невронна мрежа за пълна автономност. Тесла залагат изцяло на визуално ориентиране с помощта на 8 камери, 1 радар и 16 сонарни датчика. Според Елън Мъск това е напълно достатъчно, като се има предвид, че хората шофират само с две очи. Карпати показа и няколко метода, чрез които може да се получи информация за разстояние дори и от една камера, като се вземе предвид нейното движение в средата.

Елън Мъск заклейми конкуренцията си (Waymo, Uber и др.) за това че използват LIDAR и го нарече ненужен скъп апендикс. CEO-то на Тесла предрече, че всички в сферата на автономността, в даден момент ще се откажат от използването на LIDAR. Карпати представи методологията на Тесла за подобряване на тяхната невронна мрежа. Той нарече този процес Data Engine. Метод на един постоянен цикъл на обучаване на невронната мрежа, разпространение до всички автомобили на Тесла, събиране на противоречиви ситуации и последващо ново обучение. Един вид потребителите обучават софтуера на Тесла как да шофира правилно и да се справя с конфликтни ситуации.

Карпати изтъкна, че най-голямото предимство на Тесла в сферата на автономност, е тяхната “флотилия“ от автомобили, които шофират в реалния свят. От компанията събират такова огромно количество данни, че никой от конкуренцията не може да се сравнява с тях. А златно правило в обучаването на невронни мрежи е, че колко повече данни, толкова по-добре. Обемът на идващите данни на Тесла се увеличава с всеки ден и всеки нов продаден автомобил.

Обучение чрез симулация

От конкуренцията на Тесла отхвърлят твърдението, че е нужно голямо количество реално шофиращи автомобили. Те се осланят на това, че могат да симулират повечето ситуации на пътя в симулатор и по този начин да обучават компютрите си. Карпати потвърди, че по-добро от реалния свят за обучения няма и дори показа симулатора на Тесла, който те ползват за верификация и тест. Забелязва се много високия реализъм на симулатора на Тесла, дори в първия момент е трудно да се определи дали това не е реална снимка. Според Карпати няма как в един симулатор да се предвидят всички ситуации, които могат да се случат в реалния свят. Показа примери за странни ситуации като например камион върху камион върху камион, каруца натоварена с много неща, автомобил, теглещ яхта и всякакъв вид животни на пътя.

От цялата презентация добиваме чувство, че на пръв поглед изглеждащата нереална ситуация да се возим в автмобили без шофьор, може би не е чак толкова далече. Определено Тесла са в челото на тази революция, а дали са най-отпред ще покаже само времето.

Тук може да се види до какво ниво е стигнал софтуерът на Тесла. Очаква се до края на годината тази версия да достигне до крайните потребители. След този момент, от това да спим в автомобила си, ще ни дели само одобрението на регулаторите.

 

Ето и цялата, дълга над 3 часа, презентация: