Тесла с разочароващи продажби през първото тримесечие

Днес Тесла обявиха резултатите от продажбите на електромобилите си за първото тримесечие на 2019 г. Компанията е успяла да достави общо 63 000 електромобила. Това е растеж от 110% спрямо същото тримесечие миналата година, но и спад от 31% спрямо предишното. Значителното намаляване на доставките Тесла го отдават на първите доставки на Модел 3 в Европа и Китай. Това е довело до сериозни трудности и 10 600 автомобила са били на път към собствениците си в края на март. Въпреки, че Тесла Модел 3 поставя рекорди по продажби в Европа през февруари и март, доставките в САЩ са били разочароващи.

От 63-те хиляди доставени, 50 900 са били Модел 3, а 12 100 са били Модел S и X. Спада на Модел 3 с над 10 хил. спрямо  предишното тримесечие може да се обясни с трудностите при доставките в Европа и Китай. За почти половината Модел S и X спрямо нормалните 20-25 хил. няма дадено обяснение от компанията. Голяма роля със сигурност е играло намаляването на половина на данъчния кредит в края на миналата година. В момента Модел S и X са налични само в топ конфигурациите и това със сигурност е намалило поръчките им.

Въпреки лошите резултати за това тримесечие от Тесла потвърждават прогнозата си за между 360 и 400 хиляди електромобила за годината. Това означава, че ще трябва да продават средно по 100 хиляди електромобила през следващите 3 тримесечия.

 

Източник: http://ir.tesla.com/news-releases/news-release-details/tesla-q1-2019-vehicle-production-deliveries