Тесла Модел 3 превзема Европа, ДВГ губят дял

Днес Jato, Лондонска компания, лидер в бизнес разузнаването за автоиндустрията, публикува доклад за продажбите на автомобили в Европа за месец февруари. Според техните данни пазарът на електромобили в Европа се разраства бързо и Тесла Модел 3 взема челни места. За месец февруари Модел 3 е на първо място с 3630 продажби.

Продажби електромобили в Европа за м. Февруари

Интересно е да се отбележи, че всички модели са със сериозен положителен растеж. Това ясно показва, че пазарът на електромобили се разраства стремглаво.

Пазаредн дял – Бензин, Дизел, Електричество
Продажби премиум сегмент

Освен  сред електромобилите, Модел 3 взима челна позиция и сред редиците на сегмента от премиум автомобили среден размер. С 31% пазарен дял за Февруари, Модел 3 побеждава C-класа (29%), Ауди А4 (14%) и БМВ 3-та серия (13%). А  доставките на електромобила в Европа започнаха едва от средата на февруари.

Пазарно разпределение в сегмент премиум среден клас
Продажби месец март

Все още нямаме окончателните данни за месец март. Последният месец на тримесечието е винаги силен за Тесла, заради времето на превоз от САЩ до Европа. Знаем, че от средата на Февруари пристигат кораби натоварени с Модел 3 и тепърва започва доставянето им в магазините на Тесла в Западна Европа. Със сигурност знаем, че поне в Норвегия Тесла разбива всички рекорди за месец март. До момента само през март имат регистрирани над 4200 Модел 3. Последните няколко дни се регистрират над 400 на ден, дори на 26-ти са успели да постигнат 549 коли или общо 580 с включването на Модел S и X. Март 2019г. по всяка вероятност ще държи рекорда за най-много доставени Тесла автомобили в един месец. Засега това са 4683 броя или 2222 над предишния рекорд от Декември 2017.

Регистрации на Тесла автомобили в Норвегия

Тези данни следва да се разглеждат с едно на ум, поради конкретна причина. В момента Тесла Модел 3 се радва на такъв успех благодарение на събралия се интерес с годините от първоначалното му представяне през 2016-та година. Остава да видим как ще се развият нещата, когато този първи пик стихне и какво ще бъде устойчивото търсене.

 

Източници: https://www.jato.com/how-tesla-model-3-shakes-up-the-ev-and-premium-market-in-europe/

https://teslastats.no/