Тесла Модел 3 награда за хакери, пробили защитата й

Ричард Жу (Richar Zhu) и Амат Кама (Amat Cama) от екипа на Fluoroacetate хакнаха Тесла Модел 3 и си спечелиха електромобила. Двамата участваха в състезанието Pwn2Own, проведено във Ванкувър, Канада тази седмица. Правилата на това хакерско състезание казват, че ако някой успее да демонстрира хак, чрез който да заобиколи защитата на продукта, то той го печели. Тази година участваха и Тесла, като включиха в състезанието Модел 3.

Пробива на Жу и Кама е използвал бъг в рендерера на уеб браузъра на централния дисплей на Модел 3. Чрез него те са успели да покажат свое съобщение на екрана на електромобила. Липсва подробна информация за това как точно са успели да проникнат. Обикновено се дават 2-3 месеца на производителя да оправи проблема преди да бъга да бъде разпространен публично. Това е интересно, тъй като вчера Елън Мъск обяви в туитър, че браузърът в електромобилите на Тесла ще бъде ъпдейтнат до Google Chrome.

През последните 4 години, Тесла имат официално обявена политика за възнаграждение на хакери, успели да открият дупка в защитите на електромобилите им. Наградата миналата година беше увеличена до 15 000 $. Според вътрешна информация, от компанията досега са раздали награди, възлизащи на стотици хиляди долари. Нищо чудно, че в момента електромобилите на Тесла са едни от най-трудно пробиваемите автомобили.

 

Източник: https://www.zerodayinitiative.com/blog/2019/3/22/pwn2own-vancouver-2019-wrapping-up-and-rolling-out