Тесла показа Модел Y

Тесла официално показаха Модел Y и разкри спецификациите

Елън Мъск се появи на сцената в дизайн центъра на Тесла в Калифорния и след кратко обобщение на историята на Тесла като компания, показа Тесла Модел Y. Така компанията вече има 4 електромобила в портфолиото си, а и имената на моделите изписват S 3 X Y. Това е заигравка на Елън Мъск още от времето, когато обяви Модел 3, който тогава трябваше да се казва Модел Е.

Новият електромобил изключително много прилича на Тесла Модел 3, но в уголемен вариант, за да се постигне формата на SUV. Елън Мъск поясни, че новият електромобил е с 10%  по-голям от Модел 3. Сега Тесла имат седан (лифтбек) и SUV в голеmия клас (Audi A7/8, Audi Q7, BMW 7, X7), както и седан и SUV в средният клас (Audi A4, Audi Q3/5, BMW 3/5, BMW X5). В електрическия клас Модел Y ще се конкурира с Ауди e-tron, Ягуар iPace и Мерцедес EQC. За сравнение ви представяме всички модели на Тесла.

Повече за Тесла Модел Y

Електромобилът ще се предлага в 4 варианта – Стандартен пробег, Удължен пробег, Удължен с два мотора и задвижване на всички колела, и Спортен вариант. Доставките се очаква да започнат в края на 2020 г., като версията със Стандартен пробег се очаква в началото на 2020 г. Засега заявки за Модел Y може да се правят единствено в Северна Америка, Китай, Белгия, Германия, Испания, Холандия, Норвегия, Австрия, Швейцария и Швеция.

Пробег EPA Усокорение 0-60 мили/ч Цена САЩ* Цена Европа
Стандартен 370 км 5.9 сек 39 000 $ 47 915 €**
Удължен 483 км 5.5 сек 42 700 $ 56 980
Уделжен AWD 451 км 4.8 сек 46 700 $ 61 980
Спортен AWD 451 км 3.5 сек 55 700 $ 69 980

*Цената в САЩ е показана без данък

**Някои модели все още не се предлагат в Европа и цената е приблизителна.

Новото попълнение в редиците на Тесла, ще има възможност за 7-местен вариант. Интериорът е почти идентичен с този на Модел 3, но увеличен във височина. Имаме много малко информация за новите 2 седалки в третият ред.

Tesla Model Y 7 seat interior

Дисплеят отново е същият 15 инчов екран в средата на таблото. Има опция за черен или бял салон от еко кожа.

Отново в Модел Y, както и във всички електромобили на Тесла, може да се закупи Автопилот пакет. В него се включват функции за круиз контрол със следене на дистанция и поддържане на движение в зададена лента. Има и опция за пакет Пълна Автономност, който за момента няма голяма функционалност:

  • Следене на маршрут, зададен в навигацията и автоматична смяна на ленти (само при магистрално шофиране)
  • Автоматично паркиране и придвижване на автомобила без шофьор на кратко разстояние (Summon)

От Тесла обещават до края на тази година всички функции да са налице.Така електромобилът ще може да се придвижи от която и да е точка до друга без намеса на шофьора.

Ето и видеото от представянето днес:

 

Източник: www.tesla.com/modely

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *