Тесла пускат 1600км/ч бърза зарядна станция – 120 км за 5 мин

Тесла обявиха 3-та версия на супер бързата си зарядна станция (Supercharger v3). Тя ще е двойно по-бърза, от сегашните 120 кВт мощност до новите 250 кВт. От компанията казват, че при подходящи условия Тесла Модел 3 с батерията за удължен пробег (Long Range) ще може да зареди 120 км за 5 мин. Така средното време за зареждане нужно при пътуване на дълги разстояния ще падне до 15 мин.

Всички тези данни са за зареждане на Тесла Модел 3, от компанията обещават Модел S и X също да могат да се възползват от по-голямата мощност. Не е ясно обаче дали ще постигнат същите резултати като Модел 3. Да напомним, че Модел 3 е с най-новата архитектура на батерията и използва подобрените 2170 батерии.

Трябва да се отбележи, че за бързо зареждане са важни началните условия – нисък начален заряд на батерията, не много студено време и не много топло време. Много фактори влияят върху скоростта на зареждане, А и скоростта на зареждане не е постоянна – колкото повече е заредена батерията толкова по-ниска скоростта.

Supercharger Charging Profile

Третата версия на зарядната станция е изцяло нова архитектура. Станциите се захранват от зарядни модули с мощност 1 Мегават. Така всяка една колонка може да бъде захранена с до 250 кВт без да се споделя мощността. Досега колонките си споделяха две по две мощността от 120 кВт. Ако някой вече се зарежда на споделена колонка, вашият Тесла електромобил може да получи по-малко от максималните 120 кВт. С приоритет е този който е започнал зареждане първи.

Съществуващите станции също ще бъдат обновени софтуерно до 145 кВт. Всички автомобили на Тесла ще получат ъпдейт, чрез който ако зададете дестинация зарядна станция, автоматично ще започне затопляне на батерията за да се постигне максимална възможна скорост на зареждане при пристигане.

Географско разпределение

В момента Тесла имат Supercharger станции в 1441 локации с общо 12 888 колонки. За съжаление в България все още няма нито една, но една е обещана около Пловдив от над 2 години. Поне можем да се утешаваме с това, че когато я построят вероятно тя ще е най-новата версия.

Superchargers Map 2019-03-07
Източник: https://www.tesla.com/en_EU/blog/introducing-v3-Supercharging