Нов хипер електромобил от Пининфарина – 1900 к.с.

На автоизложението в Женева бе представен нов хипер електромобил. Той е дело на компанията Аутомобили Пининфарина (Automobili Pininfarina). Първият изцяло електрически автомобил на компанията ще се казва Батиста (Battista). Характеристиките са внушителни:

  • 1900 к.с.
  • 2300 Нм максимален въртящ момент
  • 0-100 км/ч за под 2 секунди
  • 0-300 км/ч за под 12 секунди
  • 350 км/ч максимална скорост

Батерията е 120 кВтч и е произведена от Rimac. Пробегът е 450 км. Купето е монокок от карбон. Електромоторите и задвижващите компоненти също са дело на Rimac. Електромобилът ще е снабден с четири мотора: по един за всяко колело, с възможност за динамично разпределение на тягата.

Производството на Батиста ще е ограничено до 150 бройки.

Със своите характеристики новият хипер електромобил ще се бори с Concept_Two на Rimac и новият Tesla Roadster. Всички тези хипер коли се борят за време под 2 секунди от 0 до 100 км/ч.

Компанията Пининфарина е основана през 1930 от Батиста “Пинин” Фарина. От 2015 е собственост на Махиндра Груп – индийски конгломерат, развиващ се в различни области – от агрокултура до строителна техника и автомобили. Компанията Пининфарина се занимава главно с дизайн на автомобили за други компании. Разработвали са модели за Ферари, Мазерати, Алфа Ромео и много други.

 

Източник: https://www.automobili-pininfarina.com/press-release/pininfarina-battista-the-worlds-first-pure-electric-luxury-hyper-gt-revealed/

Един коментар за “Нов хипер електромобил от Пининфарина – 1900 к.с.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *