БМВ и Порше показаха супер бърза зарядна станция

Прототипът на новата зарядна станция е с максимален капацитет от 450 кВт. Тя бе открита днес в Йетинген-Шепах, Германия. На тази зарядна станция специално модифицирани автомобили успяха да демонстрират зареждане на пробег от 100 км за 3 минути. Засега все още няма реални автомобили в производство, които да могат да се възползват от тази зарядна скорост, но поне е някакво начало. Скоростта на зареждане на един електромобил зависи от това каква мощност може да предостави станцията и това каква мощност може да поеме батерията, всички модули и кабели от порта до нея.

Новата зарядна станция е снабдена с CCS Combo 2 конектор, който изглежда ще е най-разпространения в Европа в бъдеще. Тесла Модел 3 идва в Европа с такъв порт

Тази зарядна станция беше изградена от проекта “Fast Charge”, консорциум от компании ръководен от БМВ Груп. Другите му членове включват Allego GmbH, Phoenix Contact E-Mobility GmbH, Porsche AG и Siemens AG. Проектът е получил финансиране от 7.8 млн евро от Министерството на транспорта и цифровата инфраструктура на Германия. Смята се, че бързото зареждане ще увеличи привлекателността на електромобилите.

Още интересни факти…

Скоростта на зареждане от 450 кВт е от 3 до 9 пъти по-бързо от досега съществуващите зарядни станции. Едни от най-мощните до този момент бяха Supercharger-ите на Тесла (120 кВт) и различните CCS зарядни станции (50 кВт). Вече започват да се появяват и CCS зарядни станции с мощности от 100 до 150 кВт, но електромобилите, които могат да се възползват от пълния им капацитет, се броят на пръсти и са главно току-що влизащи в производство модели.

Интересното за тази зарядна станции е, че за да достигне пълния си капацитет от 450 кВт, трябва да използва водно охлаждани кабели (произвеждани от Phoenix Contact) и да увеличи напрежението до 960 Волта. Затова са били нужни и модифицирани автомобили, за да тестват станцията. Батерията на BMW i3 е 400 Волта и е използван високоволтов DC/DC конвертор, за да може електромобилът да се възползва от 960 Волта. Трите минути за зареждане на пробег от 100 км са били постигнати от модифицираното Порше с неговата 90 кВтч батерия.

Източник: https://www.press.bmwgroup.com/global/article/detail/T0288583EN/research-project-fastcharge-ultra-fast-charging-technology-ready-for-the-electrically-powered