Тесла Модел 3 ще има CCS Combo 2 порт в Европа

Тесла официално обяви, че Модел 3 ще има CCS Combo 2 порт на Европейския вариант. Информацията идва, след като Тесла започна да засилва интереса на Европейските потенциални купувачи към Модел 3. Първо Елън Мъск обяви, че конфигуратора за Европа ще бъде пуснат в края на тази година. Освен това от днес Модел 3 може да се види на живо в избрани градове в Европа.

Новината за порта е добре дошла за бъдещите собственици в Европа, тъй като ще имат много повече възможности да използват бързи зарядни станции, които имат CCS Combo 2 конектор. В Европа те са вече над 5000 и нарастват с огромни темпове. До момента всички Тесла електромобили в Европа имаха само Type 2 конектор, който можеха да ползват на Supercharger станциите или на по-бавните AC станции (като се използва бордовото зарядно).

За да се използват бързи DC зарядни станции беше нужен адаптор и то има такъв само за CHAdeMO.

Дрю Бенет, ръководителя на отдела отговарящ за Supercharger мрежата, обяви, че скоро всички нови станции на Тесла в Европа ще бъдат с два конектора – Type 2 и CCS Combo 2. До момента всички Supercharger станции в Европа са единствено с Type 2 конектор. Някои от вече съществуващите станции ще бъдат обновени, и ще бъде добавен CCS Combo 2. За Тесла Модел S и X ще има възможност да се закупи допълнителен адаптор, за да може да се използва новият конектор на станциите или да се използват зарядни станции, които не са на Тесла. Модел 3 ще бъде само с CCS Combo 2, който е обратно съвместим с Type 2.

Има вероятност тази стъпка да е подтикната и от факта, че в момента в Германия Тесла не може да изгражда нови станции. Това се случва, защото в Германия въведоха закон всички нови зарядни станции задължително да имат поддръжка за CCS. Тъй като Тесла използват Type 2 конектора с техен протокол за зарядните си станции нямат нужда от CCS. Така вече над две години няма нова изградена Supercharger станция в Германия.

 

Източник: https://www.drivingelectric.com/news/688/tesla-model-3-feature-ccs-charging-europe

2 thoughts on “Тесла Модел 3 ще има CCS Combo 2 порт в Европа

Коментарите са затворени.