Мерцедес и Ауди показаха нови електро-прототипи

Тази седмица в Монтерей, Калифорния на ежегодното събитие Pebble Beach Automotive Week, Мерцедес и Ауди показаха нови прототипи на изцяло електрически състезателни автомобили.

Ауди PB18 e-tron е с мощност от 500 кВт (671 к.с.) и въртящ момент от 830 Нм. Тези параметри позволяват на електромобила да ускори от 0-100 км/ч за 2 секунди. С батерията си от 95 кВтч прототипа може да измине 500 км според стандарта WLTP*. Благодарение на това, че от Ауди залагат използване на 800 Волта батерия, зареждането ще отнема само 15 минути.

Въпреки, че Ауди са царе на концептите и прототипите, най-накрая през тази година се очаква да излезе техният първи изцяло електрически автомобил. Това ще бъде Ауди e-tron SUV, който ще дебютира през септември 2018 г. Пробегът му ще бъде 400 км по WLTP*.

 

Новият прототип на мерцедес черпи вдъхновение от легендарните Сребърни Стрели, спортни автомобили на Мерцедес от средата на миналия век. Ето какво каза Гордън Вагнер главният дизайнер на Даймлер:

“Преди повече от 80 години историческите Сребърни Стрели показаха, че Mercedes-Benz е пионер, когато става въпрос за скорост, благодарение на тяхната опростена форма. Vision EQ Silver Arrow черпи от това наследство. С предназначение за ускоряване и удоволствие от шофирането, този автомобил олицетворява новият лукс и дава представа за бъдещето на нашия дизайн.”

Мерцедес Vision EQ Silver Arrow е с мощност от 550 кВт (738 к.с.). С батерията си от 80 кВтч, пробега му се равнява на 400 км по стандарта WLTP*.

*WLTP (Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedure)

WLTP e глобален стандарт за определяне на нивата на замърсители и емисии на CO2, разход на гориво или енергия, и електричество от лекотоварни автомобили. Въпреки подобрението спрямо NEDC, цикъла на WLTP все още използва нереалистично бавно ускорение. Например, най-бързото време от 0-50 км/ч (0-30 мили / ч) е 15 секунди. Повечето шофьори в Западна Европа ускоряват от покой до 50 км/ч в рамките на 5 до 10 секунди. В цикъла също няма изкачване по наклон, а дори леките наклони увеличават натоварването на с 2 до 3 пъти, което довежда до увеличение на разхода.

Източници: https://www.audi-mediacenter.com/en/press-releases/world-premiere-at-pebble-beach-the-audi-pb18-e-tron-concept-car-10599

https://media.daimler.com/marsMediaSite/en/instance/ko/Show-car-celebrates-world-premire-at-Monterey-Car-Week-in-California-Vision-EQ-Silver-Arrow-an-emotive-signpost-to-the-future-of-design.xhtml?oid=40939999