Нов случай на запалил се Тесла Модел S

Tesla Model S се възпламени на магистрала в Ню Джърси по-рано тази седмица. Собственикът на автомобила казва, че пожарът се е появил, след като някаква част паднала от преден автомобил и го ударила отдолу. Въпреки пълното изгаряне на електромобила, той е щастлив от това как Модел S го е опазил от по-лош инцидент.

От Тесла излязоха с официално изявление по случая:

“Собственикът ни съобщи, че неговият модел S се е сблъскал с голям компонент на окачването, който е паднал от камион. Това накарало автомобила частично да се повдигне от пътя и довело до загуба на контрол над превозното средство. След сблъсъка собственикът е имал възможността да спре безопасно, да измъкне себе си и имуществото си от колата, преди да се е появил пожара. Той ни каза колко щастлив е, че колата е успяла да го опази, въпреки че ударът е бил толкова тежък. 

Сериозни катастрофи като тази могат да доведат до пожар, независимо от вида на автомобила. Разполагаме със статистика от над 300 000 автомобила, които са преминали над 7,5 милиарда мили. Въз основа на това, знаем, че автомобил на Тесла е 10 пъти по-малко вероятно да се възпламени в следствие на удар, отколкото автомобил с двигател с вътрешно горене.”

По данни на Американската асоциация на пожарникарите средно годишно в САЩ има по 180 000 пожара на автомобили и загиват по 300 души.

Във времето от първите произведени Модел S през 2012-та е имало няколко пожара в следствие на удар на предмет в батерията на електромобила. Тя е разположена ниско и има предпоставка нещо минаващо отдолу да се забие в нея и да я пробие. Дъното на батерията е направено от подсилен алуминий с дебелина 1 см и шансът това да се случи е малък. Все пак има регистрирани случаи на пробити батерии. Станалите такива инциденти могат да се преброят на пръсти. Въпреки това през 2014-та от Тесла решават да защитят допълнително електромобила. Решават да сложат титаниева пластина на батерията на всички свои автомобили. Такава пластина е имало възможност да постави всеки собственик напълно безплатно във всяко едно представителство на Тесла. Всички нови бройки произведени след 2014-та излизат фабрично с пластината. От получената информация не е ясно дали този конкретен автомобил е имал титаниевата предпазна пластина.

Ето как титаниевата пластина разрушава бетоново блокче в тестовете на Тесла: