Тесла става частна компания

Днес Елън Мъск заяви, че иска да направи Тесла отново частна компания. За тази цел предлага на инвеститорите да се изкупят акциите им на цена от $420 за акция. При тази цена капитализацията на Тесла ще бъде $71 млрд. Елън Мъск потвърди, че финансирането на тази операция е осигурено. След тази новина акциите на Тесла скочиха с над 10% за деня и достигнаха близо $380 за акция, което е близо до най-високата стойност за ации на Тесла за всички времена – $387.46.

частна компания

Не е известно кои или колко са евентуалните инвеститори, но става въпрос за десетки милиарди долари. Елън Мъск предложи две възможности на текущите инвеститори:

  • Да продадат акциите си на цена от $420;
  • Да останат инвеститори в частната компания.

Решението Тесла да стане частна компания не е окончателно и зависи от вота на текущите акционери. За да мине предложението е нужно 51% да гласуват “За”.

частна компания

Важно е да се отбележи, че Мъск държи околко 20% от всички акции. Елън Мъск потвърди, че ще остане СЕО на Тесла, в случай че се превърне в частна компания.

частна компания

Писмо на Елън Мъск към служителите на Тесла за бъдещето й като частна компания

По-рано днес обявих, че обмислям да направя Тесла частна компания на цена от 420 долара/акция. Исках да ви разясня мотивацията си за това и защо мисля, че това е най-добрият път напред.

Първо, все още не е взето окончателно решение, но причината за всичко това е за да създадем среда, в която Тесла да работи най-добре. Като публична компания ние сме подложени на големи движения в цената на акциите, което действа разсейващо на всички, работещи в Тесла (които са акционери). Да бъдеш публична компания ни подчинява и на тримесечния цикъл на работа, това поставя огромен натиск върху Тесла да взема решения, които може да са правилни за дадено тримесечие, но не непременно правилни в дългосрочен план. Накрая, това че сме компания с най-голям процент къси акции в историята на фондовия пазар, означава, че има голям брой хора, които имат стимул да атакуват компанията.

Основно вярвам, че ние сме най-добри в това което правим, когато всички се съсредоточават върху изпълнението, когато можем да продължим да се съсредоточаваме върху дългосрочната ни мисия и когато няма стимули хората да се опитват да навредят на това, което всички се опитваме да постигнем.

Това е особено вярно за една компания като Тесла, която има дългосрочна, перспективна мисия. SpaceX е перфектен пример: компанията е много по-ефективна и до голяма степен това се дължи на факта, че е частна. Това не означава, че има смисъл Тесла да бъде частна в дългосрочен план. В бъдеще, след като Тесла навлезе в по-бавен, по-предвидим растеж, вероятно ще има смисъл да се върнем на публичните пазари.

Ето какво обмислям, да бъде бъдещето за всички акционери, включително за всички наши служители.

Първо, бих искал да структурирам процеса, така че всички акционери да имат избор. Те могат да останат инвеститори в частната компания Tesla, или могат да бъдат изкупени на цена от 420 долара на акция, което е 20% премия спрямо цената на акциите след обявяването на резултатите от второто тримесечие (което вече се е увеличило с 16%). Надявам се, че всички сегашни акционери ще останат, но ако предпочитат да бъдат изкупени, ще имат възможност това да се случи с хубава премия.

Второ, намерението ми е всички служители на Тесла да останат акционери в компанията, точно както е случая с SpaceX. Ако станем частна компания, служителите все пак ще могат периодично да продават своите акции и да упражняват своите опции. Това ще позволи на служителите да споделят нарастващата стойност на фирмата, която са работили толкова усилено да изградят.

Трето, намерението не е да се слеят SpaceX и Тесла. Те ще продължат да имат отделна собственост и управленски структури. Въпреки това структурата, предвидена за Тесла ще е много подобна на структурата на SpaceX: външните акционери и служителите ще имат възможност да продават или купуват акции приблизително на всеки шест месеца.

Последно, това няма за цел придобиването ми на мажоритарен дял. Притежавам около 20% от компанията сега и не смятам, че ще е значително по-различен след приключването на процеса.

По принцип се опитвам да постигна резултат, при който Тесла може да работи в най-добрия си вариант, без да сме толкова разсеяни и вглъбени в близкото бъдеще. Също така да има възможно най-малка промяна за всички наши инвеститори, включително и всички наши служители.

Това предложение да станем частна компания ще бъде окончателно завършено чрез гласуване на нашите акционери. Ако процесът завърши така, както очаквам, частната Тесла в крайна сметка ще бъде огромна възможност за всички нас. Така или иначе, бъдещето е много ярко и ще продължим да се борим за постигането на нашата мисия.

Благодаря,

Елън

Източник: https://www.tesla.com/blog/taking-tesla-private

One thought on “Тесла става частна компания

Коментарите са затворени.