Германия опитва да привлече следващия Гига-Завод на Тесла

Тесла наскоро обяви, че има планове да строи третия си Гига-Завод в Европа. След първия в Невада -САЩ, и този в Шанхай – Китай, съвсем логична стъпка е да има и един в Европа. Целта е да се доближи производството до крайните клиенти. Елън Мъск спомена в Туитър, че добро място за Гига-Завод в Европа ще бъде някъде в Германия или на границата между Бенелукс страните. Вече виждаме и първите действия от страна на германските провинции да привлекат Тесла. Първи бяха Рейнланд-Пфалц и Саарланд, които опънаха червените килими, а сега и Баден-Вюртемберг и Северен Рейн-Вестфалия се включват в надпреварата.

Тесла в Германия

“Страната, чрез агенцията за икономическо развитие NRW.Invest се е свързала с различни разработчици на електро мобилност по света, включително и Тесла” каза министъра на икономиката на Дюселдорф. Икономическият министър Андреас Пинкоурт (Andreas Pinkwart) е информирам компанията с писмо за предстоящият комплекс за Еко батерии в Euskirchen като идеална локация.

“Като водеща международна локация за автомобилната индустрия и важен център за развитие на мобилността на бъдещето, Баден-Вюртемберг има голям интерес в иновативните развойни среди, като Тесла. Вече имаме контакти, в които показваме нашите силни страни по отношение привличането на Тесла” каза говорител на Министерството на икономиката. Тя изтъкна като положителни фактори голямата мрежа от доставчици и инженерни компании, както отличната научна среда и близостта до Франция.

В допълнение на Германия, Холандия също е в преговори с Тесла за бъдещият Гига-Завод в Европа. Но преди да се достигне до строеж в Европа, Тесла трябва да започне този в индустриалния китайски град Шанхай. Той е с планиран обем от 500 хиляди автомобила годишно.

Източник: https://ecomento.de/2018/08/01/tesla-gigafactory-europa-baden-wuerttemberg-nordrhein-westfalen/