Батерията на Тесла Модел 3 – технологично чудо

Експерти потвърдиха, че батерията на Тесла Модел 3 е технологично чудо и невероятно инженерно постижение. Заради големия успех на Модел 3, много инженерни фирми започнаха разглобяването им до най-малките части, за да разберат каква е тайната. Сега научаваме, че всички имали досег до вътрешността на батерията на Модел 3 я сравняват с произведение на технологичното изкуство.

Мънро от Munro & Associates – Ние сме много, много, много впечатлени от батерията.

Джак Рикард от EVTV – Батерията на Модел 3 е най-напредналата голяма литиево-йонна батерия, масово произвеждана някога.

Батерията на Модел 3 се състои от 4416 цилиндрични батерии. Те са от ново поколение тип 2170 (21 мм диаметър, 70 мм височина). Батериите са с 20% по-големи от използваните в Модел S и X батерии тип 18650 и са с 50% повече заряд. Малките батерии са събрани в 4 модула, които заедно с електрониката за конвертиране и наблюдение, представляват голямата високоволтова батерия на Модел 3. Номиналното напрежение на батерията е 345 Волта и тежи 480 кг. Капацитета на батерията е 80 КВтч, но е ограничен до 75 КВтч за безопасност и удължаване на живота.

Едно от въведенията на Тесла е използването на прецизен пиротехнически прекъсвач. При засичане на претоварване или късо съединение, изключва батерията от останала част на колата за предотвратяване на инциденти и възпламеняване.

 

Източници: https://www.motortrend.com/news/tesla-model-3-teardown-deconstructed-3/

 https://www.youtube.com/watch?v=PvCOcBynlq0

https://www.youtube.com/watch?v=pAS-yjWj9DY

One thought on “Батерията на Тесла Модел 3 – технологично чудо

Коментарите са затворени.