Данъчният кредит за Тесла намалява в края на годината

Досега правителството в САЩ отпускаше $7500 данъчен кредит при покупка на електрически автомобил. Целта на данъчното облекчение беше да се стимулира закупуването на екологични автомобили и да се повиши тяхното потребление. Отпускането на кредита не беше безусловно. Едно от условията беше, че при достигане на продажба в САЩ на 200 хил. автомобила от даден производител, то кредитът за автомобилите на този производител минават в процес на намаляване.

Схемата е следната:

  1. При достигане на 200 хиляди продажби в дадено тримесечие от годината, автомобилите от това тримесечие и следващото получават пълния кредит от $7500.
  2. След изтичане на тези две тримесечия, следват две с намален наполовина кредит от $3750.
  3. След изтичането на двете тримесечия с $3750 кредит, следват последни две с $1850, след които повече няма данъчни кредити за автомобилите на дадения производител.

Тесла обяви, че е достигнала продажбата на 200 хиляди автомобила в САЩ, в текущото трето тримесечие на тази година. Това означава, че до края на тази година купувачите на Тесла автомобили в Щатите все още могат да получат пълния кредит от $7500, след което до 30 юни 2019 ще могат да получат $3750 и накрая до 21 декември 2019 – $1875.

Има вероятност тази новина да увеличи поръчките на Тесла автомобили в САЩ. Това няма да помогне на Тесла, тъй като те и сега не успяват да произвеждат достатъчно бързо, за да задоволят потребителите, въпреки че наскоро достигнаха целта си от 5000 Модел 3 на седмица. Тесла обяви преди седмица, че все още има опашка от 420 000 резервации за Модел 3.

В момента в конгреса на САЩ има вкаран проектозакон да се продължи данъчния кредит с още 10 години, тъй като в сегашния си вариант се оказва, че ще постави американските производители на автомобили в неравностойно положение. Тесла току що достигна лимита от 200 хил, а General Motors също е близо, докато чуждестранните са доста далече от лимита и техните автомобили ще се предлагат на пазара с ценово предимство.

Източник: https://www.tesla.com/support/incentives

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *